Wegańska lasagna
2021-07-12 10:49:00Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
1 seler
1 marchewka
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
70 gr płatków sojowych
40 gr posiekanych suszonych grzybów
500 ml przecieru pomidorowego
250 gr makaronu do lasagne (gotowane w piekarniku)
600 ml beszamel wegański
200 ml Napój Sojowy OraSì
20 gr prażonych migdałów
20 gr gomasio (słony prażony sezam)
10 gr płatki drożdżowe
do smaku sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Namoczyć płatki sojowe i grzyby w ciepłej wodzie.
Przygotować wegański „parmezan”, w misie miksera umieścić migdały, gomasio i płatki drożdżowe, miksować, aż do uzyskania gruboziarnistego proszku.
Pokroić cebulę, seler i marchew. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć warzywa. Dodać dobrze odsączone płatki sojowe i grzyby, chwilę smażyć, aby połączyły się smaki. Dodać przecier pomidorowy. Gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Napój sojowy połączyć z beszamelem wegańskim, aby był bardziej płynny.
Przygotować formę do lasagne. Wylać do formy kilka łyżek sosu z warzyw, dodać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, ponownie nałożyć warstwę sosu z warzyw, beszamel i posypać wegańskim „parmezanem”. Powtórzyć czynność i układać warstwy do wyczerpania składników. Zakończyć warstwą sosu, beszamelu i "parmezanu".
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut.