Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.



SKŁADNIKI:

  1              seler

  1              marchewka

  1              cebula

  4 łyżki     oliwy z oliwek extra virgin

  70 gr       płatków sojowych

  40 gr       posiekanych suszonych grzybów

  500 ml     przecieru pomidorowego

  250 gr     makaronu do lasagne (gotowane w piekarniku)

  600 ml     beszamel wegański

  200 ml     Napój Sojowy OraSì

  20 gr       prażonych migdałów

  20 gr       gomasio (słony prażony sezam)

  10 gr        płatki drożdżowe

  do smaku  sól i pieprz

                                                                                    



PRZYGOTOWANIE:

  Namoczyć płatki sojowe i grzyby w ciepłej wodzie.

 Przygotować wegański „parmezan”, w misie miksera umieścić migdały, gomasio i płatki drożdżowe, miksować, aż do uzyskania            gruboziarnistego proszku.

Pokroić cebulę, seler i marchew. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć warzywa. Dodać dobrze odsączone płatki sojowe i                 grzyby, chwilę smażyć, aby połączyły się smaki. Dodać przecier pomidorowy. Gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.           Doprawić solą i pieprzem.

 Napój sojowy połączyć z beszamelem wegańskim, aby był bardziej płynny.

 Przygotować formę do lasagne. Wylać do formy kilka łyżek sosu z warzyw, dodać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę              płatów lasagne, ponownie nałożyć warstwę sosu z warzyw, beszamel i posypać wegańskim „parmezanem”. Powtórzyć czynność i          układać warstwy do wyczerpania składników. Zakończyć warstwą sosu, beszamelu i "parmezanu".

 Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30 minut.