Uczta Żubra
2021-05-25 13:56:00Przepis rozłożony na etapy:
1. Blat Czekoladowy
1. Blat Czekoladowy
- Fiorfiore Completo Cacao 420g
- Olej 160g
- Woda 160g
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać 3 min na średnich obrotach. Rozłożyć
na blaszkę na grubość 5mm i wypiec w temp 200*C.
2. Żelka Truskawkowa
- Pulpa z truskawek 270g
- Pasta truskawkowa MM 35g
- Sok z cytryny 10g
- Cukier 60g
- Agar 3g
- Woda 70g
Pulpę truskawkową, pastę, sok z cytryny i cukier wymieszać i podgrzać do 40*C.
Agar zagotować z wodą, a następnie połączyć wszystkie składniki i wylać do rantu
na grubość 5mm.
3. Mus Żubrówkowy
- Żelatyna 2,5 listka
- Decor Up 100g
- Ariba Bianco Dischi 210g
- Żubrówka 42g
- Śmietana 33% 280g
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem Decor Up zagotować rozpuścić w nim
żelatynę i czekoladę, a następnie wymieszać z Żubrówką. Na końcu delikatnie połączyć
z ubitą śmietaną.
4. Żelka Jagodowa
- Konfitura Jagodowa MM 100g
- Sok pomarańczowy 90g
- Sok z cytryny 10g
- Agar 2g
- Woda 45g
Konfiturę, sok pomarańczowy i sok z cytryny wymieszać i podgrzać do 40*C.
Agar zagotować z wodą, a następnie połączyć wszystkie składniki i wylać formy w
w kształcie kulek.
Gotowy mus Żubrówkowy wyłożyć do formy, w środek włożyć żelkę truskawkową i
Przykryć blatem czekoladowym. Po zastygnięciu zamrozić i pomalować białą czekoladem
aby powstał zamsz. Całość ułożyć na dekoracji z Suragatu Centramerica Strawberry Dischi
i Centramerica Pistachio Dischi. Na górę położyć Żelkę Jagodową i dekorację z Centramerica.
Autor:Autor