Torty Nowoczesne: Rum Kokos i Pieczone Jabłko

2025-06-18 16:57:00
Torty Nowoczesne: Rum Kokos i Pieczone Jabłko

Dacquoise Kokosowy

SKŁADNIKI:
300 g
Białko
80 g Cukier
130 g Cukier puder
140 g Wiórki kokosowe średnie
65 g FiorFiore Laglassa
80 g Mąka pszenna
Przygotowanie: 
  • Białko ubić z cukrem, następnie połączyć z suchymi składnikami.
  • Rozłożyć na blaszce 20x60 i wypiec w temp. 180°C przez ok. 12 min
  • Wyciąć trzy krążki o średnicy 16 cm.


Krem Crunch - chrupiący

SKŁADNIKI:
225 g Caravella Gran Ciocco Avorio
22 g Wiórki kokosowe prażone
18 g Pasta Mandorla - migdałowa
Do kremu Gran Ciocco Avorio dodać wiórki, pastę,wymieszać i wyłożyć na krążek koksowy.

Mus jabłko pieczone

600 g Jabłko prażone
100 g Pasta Apple Pie
40 g Pannatex
  • Wszystkie składniki połączyć i wyłożyć na zastygnięty krem Crunch.
  • Zamrozić.

Mus Rumowy




12 g Żelatyna
50 g Woda
165 g Śmietanka 30%
375 g Ariba Bianco 
85 g Rum
275 g Śmietanka 30%
275 g Decor Up

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • Śmietankę zagotować dodać czekoladę Ariba rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
  • Dodać rum, ochłodzić do 30°C i połączyć z ubitą śmietanką i Decor Up.
  • Przełożyć do formy silikonowej o średnicy 18cm,
  • wypełniając wcześniej złożonymi składnikami.
  • Pozostałą
  • część musu wyłożyć do formy silikonowej w kształcie otworów o średnicy 13cm.


Glasaż

150 g Woda
300 g Cukier
300 g Syrop glukozowy
200 g Mleko skondensowane
20 g Żelatyna
125 g Woda
300 g Czekolada Ariba Bianco
     
  Przygotowanie:
      Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
      Wodę, syrop glukozowy i cukier zagotować do 103°C.

         Następnie
  • Dodać żelatynę i mleko skondensowane i czekoladę.
  • Zblendować i przykryć folią spożywczą.
  • Odstawić do chłodni na 12 h.
  • Oblewać w temperaturze 30°C na zamrożone ciasto.

Zamsz

100 g Czekolada Ariba biała
50 g Masło Kakaowe
  • Obydwa składniki rozpuścić, połączyć i pomalować mus rumowy z formy o średnicy 13 cm.
  • Przenieść na górną część tortu.

Dekoracja - Rant deseru

100 g Czekolada Ariba biała

  • Z zatemperowanej czekolady zrobić taśmę czekoladową na bok tortu.


Autor:PJ