Terrina domowa
2021-07-16 12:23:00Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
10 jaj
250 gr cukinii
300 gr czerwonej, żółtej i zielonej papryki
100 gr mrożonego groszku
2 łyżki Kremu sojowego do gotowania OraSì
50 gr puree z ziemniaków
2-3 łyżki posiekanej świeżej bazylii i oregano
do smaku sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Oczyścić i pokroić w kostkę cukinię, paprykę i cebulę.
Rozmrozić groszek do temperatury pokojowej.
Podgrzać na patelni sojowy krem do gotowania i smażyć warzywa przez około dziesięć minut.
Wlać oliwę z oliwek do foremki na plumcake (forma wielkości ok. 2 litrów), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Roztrzepać jaja, dodać puree ziemniaczane i napój sojowy.
Dobrze ubić masę jajeczną, dodać ostudzone warzywa i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.
Gorącą foremkę wyjąć z piekarnika, pędzlem kuchennym rozprowadzić oliwę po ściankach naczynia, aby ciasto nie przywarło do formy. Wlać masę jajeczną i piec około 50 minut.
Pokroić w grube plastry, podawać na ciepło lub na zimno.