Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI:

  10                     jaj

  60 ml                Napój Sojowy OraSì

  250 gr              cukinii

  300 gr              czerwonej, żółtej i zielonej papryki

  100 gr               mrożonego groszku

 2 łyżki               Kremu sojowego do gotowania OraSì

  50 gr                puree z ziemniaków

  2-3 łyżki           posiekanej świeżej bazylii i oregano

  do smaku          sól i pieprz

  2 łyżki             oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

                                                                                                             



PRZYGOTOWANIE:

  Oczyścić i pokroić w kostkę cukinię, paprykę i cebulę.

 Rozmrozić groszek do temperatury pokojowej.

 Podgrzać na patelni sojowy krem do gotowania i smażyć warzywa przez około dziesięć minut.

 Wlać oliwę z oliwek do foremki na plumcake (forma wielkości ok. 2 litrów), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
      Roztrzepać jaja, dodać puree ziemniaczane i napój sojowy.
      Dobrze ubić masę jajeczną, dodać ostudzone warzywa i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.

 Gorącą foremkę wyjąć z piekarnika, pędzlem kuchennym rozprowadzić oliwę po ściankach naczynia, aby ciasto nie przywarło           do formy. Wlać masę jajeczną i piec około 50 minut.

 Pokroić w grube plastry, podawać na ciepło lub na zimno.