Idealny przepis na smaczne drugie danie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI:

  10                     jajek

  60 ml                OraSì Napój Sojowy

  250 gr              cukinia

  300 gr              czerwona, żółta i zielona papryka

  100 gr               mrożony groszek

 2 łyżki stołowe  OraSì Krem sojowy do gotowania

  50 gr                puree z ziemniaków

  2-3 łyżki           posiekana świeża bazylia i oregano

  do smaku          sól i pieprz

  2 łyżki stołowe  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

                                                                                                             



PRZYGOTOWANIE:

  Oczyścić i pokroić w kosteczki cukinię, paprykę i cebulę.

 Rozmrozić groszek do temperatury pokojowej.

 Podgrzać na patelni sojowy krem do gotowania i smażyć warzywa przez około dziesięć minut.

 Wlać oliwę z oliwek do foremki na plumcake (ok. 2 litry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie rozbić jajka do dość dużej miski, dodaj puree ziemniaczane i napój sojowy. Dobrze ubić masę jajeczną, dodać już letnie warzywa i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.

 Ostrożnie wyjąć foremkę z piekarnika i pędzlem kuchennym szybko rozprowadzić olej po ścianach (zapobiega to przyklejeniu się ciasta). Wlać masę jajeczną i piec około 50 minut.

 Podawać na ciepło lub na zimno, pokroić w plasterki.