Tagliatelle z kremem z cukinii i kurek
2021-07-12 12:08:00Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
400 gr tagliatelle
300 gr cukinii
1 pęczek rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku
200 gr kurki
100 ml Napój Sojowy OraSì
250 ml Krem sojowy do gotowania OraSì
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie obrać, pokroić na długie paski, miąższ cukinii pokroić w kostkę.
Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy, posiekać czosnek i podsmażyć, dodać kurki, smazyc przez 5 minut. Doprawić solą i odstawić do innego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i usmażyć miąższ z cukinii. Dodać napój sojowy i gotować przez kolejne 5 minut.
Wlać krem sojowy do misy blendera ręcznego, dodać ugotowany sos z miąższu z cukinii, dodać rukolę. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować, odcedzić, następnie wymieszać z kremem z cukinii i rukoli, dodać kurki i pokrojoną w paski cukinię. Udekorować listkami rukoli.