Idealny przepis na smaczne pierwsze danie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.



SKŁADNIKI:

  400 gr              tagliatelle

  300 gr              cukinia

  1 pęczek            rukoli

  2 łyżki stołowe  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  1 ząbek             czosnku

  200 gr               kurki

  100 ml               OraSì Napój Sojowy

  250 ml              OraSì Krem sojowy do gotowania
                                                                                                 



PRZYGOTOWANIE:

  Cukinie umyć, obrać, pokroić na długie paski i odłożyć na bok. Pokroić miąższ cukinii w kosteczki.

 Kurki oczyścić, na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zrumienić posiekany czosnek, a następnie przyrumienić grzyby przez 5 minut. Doprawić solą i odstawić.

 Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż miąższ z cukinii na dużym ogniu. Dodać napój sojowy i gotować przez kolejne 5 minut.

 Wlać krem sojowy do szklanki blendera ręcznego, dodać ugotowaną miąższ z cukinii z sosami z gotowania i rukolę. Zmiksować i doprawić solą i pieprzem.

 Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, następnie wymieszać z kremem z cukinii i rukoli, dodać kurki i paski cukinii wcześniej odłożone na bok. Udekorować kilkoma listkami rukoli.