Szarlotka pełnoziarnista bez laktozy
2021-07-20 11:25:00Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI NA 8 OSÓB:
85 g oleju roślinnego
200 g brązowego cukru
2 jaja
125 ml Napoju orzechowego Orasì
260 g mąki pełnoziarnistej
3 jabłka Reneta
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
skórka z 1 organicznej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Ubić jaja z cukrem, cynamonem i startą skórką z cytryny, aż masa będzie puszysta.
Następnie powoli dodawać olej, przesianą mąkę oraz drożdże, na przemian z napojem orzechowym Orasì w temperaturze pokojowej.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wszystko wymieszać i przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką foremki o wysokich krawędziach, o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C
przez 45 minut lub do momentu aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.