Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI NA 8 OSÓB:

  85 g            oleju roślinnego

  200 g          brązowego cukru

  2                 jaja

  125 ml        Napoju orzechowego Orasì

  260 g          mąki pełnoziarnistej

  3                 jabłka Reneta

  1 łyżeczka    mielonego cynamonu

  1 szczypta    soli

  2 łyżeczki     proszku do pieczenia

  cukier puder do dekoracji

  skórka z 1 organicznej cytryny

                                                                              



PRZYGOTOWANIE:

  Ubić jaja z cukrem, cynamonem i startą skórką z cytryny, aż masa będzie puszysta.

 Następnie powoli dodawać olej, przesianą mąkę oraz drożdże, na przemian z napojem orzechowym Orasì w                  temperaturze pokojowej.

 Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wszystko wymieszać i przełożyć do posmarowanej masłem i                  posypanej mąką foremki o wysokich krawędziach, o średnicy 22 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C
      przez 45 minut lub do momentu aż wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha.

 Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.