✨ Wegańska ricotta z mleka sojowego   

 

                                                                 
                                                                                                                               



PRZYGOTOWANIE:


   Podgrzać napój sojowy do punktu wrzenia, natychmiast odstawić z ognia, wlać do dużej szklanej miski i dodać ocet jabłkowy. Wymieszać, a gdy napój sojowy zacznie się ścinać, odstawić go na 10 minut.

  Przykryć durszlak złożoną gazą (prana bez zmiękczacza!), wlać na nią uzyskany wcześniej skrzep i odstawić na godzinę.

 Po tym czasie zebrać brzegi gazy i wycisnąć zawartą masę, aby uwolnić jak najwięcej serwatki. Posolić skrzep do smaku.

 Rozłożyć skrzep do czterech foremek na ricottę (inne formy też są w porządku, ale lepiej jeśli są przekłute, aby ricotta utraciła trochę więcej serwatki) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 Obrać pomarańcze, a następnie pokroić je na plastry, a sok pomarańczowy utworzony podczas krojenia zachować na później. Cebulę pokroić w bardzo cienkie krążki.

  Wyjąć 4 ricotty i ułożyć je na talerzach, następnie dodać pomarańcze, rukolę i krążki cebuli.

  Wlać sok pomarańczowy do słoika, dodać oliwę, sól i pieprz. Zamknąć słoik i potrząsnąć, aż do uzyskania emulsji do polania sałatki.