Wegańska ricotta z mleka sojowego - OraSi przepisy na MasterMercato.pl
2021-07-07 11:30:00✨ Wegańska ricotta z mleka sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzać napój sojowy do punktu wrzenia, natychmiast odstawić z ognia, wlać do dużej szklanej miski i dodać ocet jabłkowy. Wymieszać, a gdy napój sojowy zacznie się ścinać, odstawić go na 10 minut.
Przykryć durszlak złożoną gazą (prana bez zmiękczacza!), wlać na nią uzyskany wcześniej skrzep i odstawić na godzinę.
Po tym czasie zebrać brzegi gazy i wycisnąć zawartą masę, aby uwolnić jak najwięcej serwatki. Posolić skrzep do smaku.
Rozłożyć skrzep do czterech foremek na ricottę (inne formy też są w porządku, ale lepiej jeśli są przekłute, aby ricotta utraciła trochę więcej serwatki) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Obrać pomarańcze, a następnie pokroić je na plastry, a sok pomarańczowy utworzony podczas krojenia zachować na później. Cebulę pokroić w bardzo cienkie krążki.
Wyjąć 4 ricotty i ułożyć je na talerzach, następnie dodać pomarańcze, rukolę i krążki cebuli.
Wlać sok pomarańczowy do słoika, dodać oliwę, sól i pieprz. Zamknąć słoik i potrząsnąć, aż do uzyskania emulsji do polania sałatki.
Autor:Orasi przepisy