Idealny przepis na smaczną przystawkę.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 15-20 SZTUK:

  400 g          mąki

  85 g            margaryny OraSì bez soli

  50 g            cukru

  3 łyżeczki   drożdży

  120 ml         Napoju Ryżowego OraSì

  2                 jaja

  2 łyżki         soku z cytryny lub limonki

  1 szczypta   soli

 

Do nadzienia:

  200 g    wędzonego łososia

  50 g      margaryny bez soli

  szczypiorek, pieprz

                                                                  



PRZYGOTOWANIE:

  Rozgrzać piekarnik do 180°C.

 Wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę, zagnieść. Napój Ryżowy wymieszać z sokiem z cytryny i jajami, delikatnie ubić.  Połączyć mieszanki, wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

 Uformować kulki o wadze około 45 g każda, ułożyć na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy pomiędzy nimi, można też rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, wykrawaczem do ciasta o średnicy ok. 4 cm uformować kilka krążków, ułożyć je na blaszce do pieczenia. Posmarować ciasto napojem ryżowym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub na złoty kolor.

 Zmiksować łososia, włożyć do miski i dodać margarynę bez soli. Dodać dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić pieprzem. 

Serwować kanapki z kremem ​​z łososia.