Idealny przepis na smaczną przystawkę. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 15-20 SZTUK:

  400 g          mąki

  85 g            margaryny OraSì bez soli

  50 g            cukru

  3 łyżeczki   drożdży do słonych ciast

  120 ml         Napoju Ryżowego OraSì

  2                 małe jajka

  2 łyżki         soku z cytryny lub limonki

  1 szczypta   soli

 

Do nadzienia:

  200 g    wędzonego łososia

  50 g      niesolonej margaryny

  szczypiorek, pieprz

                                                                  



PRZYGOTOWANIE:

  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

 Wymieszać mąkę ze szczyptą soli, cukru, proszku do pieczenia i pokrojonej w kosteczki margaryny bez soli, aby uzyskać okruchy. Oddzielnie wymieszać Napój Ryżowy z sokiem z cytryny i jajkami, lekko ubijając. Wymieszać dwie mieszanki, aż do uzyskania jednorodną masę.

 Uformować kulki o wadze około 45 g każda i umieścić je lekko od siebie oddalone na blasze do pieczenia. Można też rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, wykrawaczem do ciasta o średnicy ok. 4 cm uformować kilka krążków, ułożyć je na blasze do pieczenia. Posmarować je napojem ryżowym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub na złoty kolor.

 Zmiksować łososia, włożyć do miski i dodaj niesoloną margarynę. Dopraw dużą ilością szczypiorku pokrojonego w małe plasterki i szczyptą pieprzu

Serwować kanapki z kremem ​​z łososia.