Słone bułeczki z kremem z łososia i margaryną bez soli
2021-07-12 09:40:00Idealny przepis na smaczną przystawkę.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI NA OKOŁO 15-20 SZTUK:
400 g mąki
85 g margaryny OraSì bez soli
50 g cukru
3 łyżeczki drożdży
120 ml Napoju Ryżowego OraSì
2 jaja
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 szczypta soli
Do nadzienia:
200 g wędzonego łososia
50 g margaryny bez soli
szczypiorek, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę, zagnieść. Napój Ryżowy wymieszać z sokiem z cytryny i jajami, delikatnie ubić. Połączyć mieszanki, wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Uformować kulki o wadze około 45 g każda, ułożyć na blaszce do pieczenia, zachowując większe odstępy pomiędzy nimi, można też rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, wykrawaczem do ciasta o średnicy ok. 4 cm uformować kilka krążków, ułożyć je na blaszce do pieczenia. Posmarować ciasto napojem ryżowym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub na złoty kolor.
Zmiksować łososia, włożyć do miski i dodać margarynę bez soli. Dodać dużą ilość posiekanego szczypiorku, doprawić pieprzem.
Serwować kanapki z kremem z łososia.