Plumcake z ziołami i słodkim provolone
2021-07-12 09:07:00Idealny przepis na smaczną przystawkę. Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
180 g mąki typu 1
120 g mieszanych ziół polnych (mniszek lekarski, malwa, pokrzywa, szpinak, ogórecznik, szczypiorek itp.)
3 średnie jajka
80 ml napoju sojowego OraSì bez cukru
100 g Margaryny Ryżowej OraSì
100 g słodkiego provolone
½ saszetki drożdży do słonych ciast
Sól
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Oczyść i umyć dzikie zioła, osuszyć je w wirówce do sałaty. Umieścić je w robocie kuchennym i zmiksować.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
W misce wymieszać margarynę ryżową z jajkiem, mieszając trzepaczką. Dodawać jedno jajko na przemian z kilkoma łyżkami mąki. Dodać resztę mąki, napój sojowy bez cukru i sól. Mieszać tyle, aby wymieszać składniki. Ser posiekać i dodać do mieszanki wraz z puree z ziół.
Zwilżyć papier do pieczenia i ścisnąć ją. Formę na plumcake wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 min.
Delikatnie wyjąć ciasto z formy i pozwolić mu ostygnąć przed pokrojeniem w plasterki.