Dorsz pieczony
2021-07-16 10:21:00Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
800 gr dorsza
100 gr mąki
150 gr cebuli
1 ząbek czosnku
4 filety anchois w oleju
1 pęczek pietruszki
100 ml prosecco
2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
do smaku pieprz (pieprz różowy)
PRZYGOTOWANIE:
Oczyścić i pokroić cebulę, posiekać ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę i czosnek. Dodać filety anchois, smażyć na małym ogniu.
Dodać prosecco i pozostawić do odparowania. Dodać napój ryżowy i posiekaną pietruszkę. Ponownie zagotować i odstawić.
Usunąć skórę i ości z dorsza, pokroić na kawałki. Panierować mąką, włożyć do naczynia do pieczenia. Dodać przygotowany wcześniej sos, doprawić pieprzem, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
Podawać, z miękką polentą.