Idealny przepis na smaczne drugie danie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI:

  800 gr              moczony dorsz

  100 gr              mąka

  150 gr              cebula

  1 ząbek             czosnek

  4 filety             sardela w oleju

  1 pęczek           pietruszka

  100 ml               prosecco

  500 ml              OraSì Napój Ryżowy

  2 łyżki stołowe  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  do smaku           Pieprz (różowe kulki)

                                                                                           



PRZYGOTOWANIE:

  Oczyścić i pokroić cebulę, posiekać ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę i zarumienić cebulę i czosnek. Dodać filety sardeli i pozwolić im się roztopić na małym ogniu.

 Podlać prosecco i pozostawić do odparowania. Dodać napój ryżowy i posiekaną pietruszkę. Ponownie zagotować i odstawić.

 Usunąć skórę i ewentualne kości z dorsza, a następnie pokroić na kawałki. Obtoczyć mąką i włożyć do naczynia do pieczenia. Polać dorsza przygotowanym wcześniej sosem, obficie doprawić pieprzem i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.

 Podawać, na przykład z miękką polentą.