Panna cotta z truskawkami w dwóch konsystencjach
2021-07-22 09:08:00
METODA:
Podgrzewać przez kilka minut Deser Panna Cotta nie doprowadzając do wrzenia, następnie wlać do foremek jednoporcjowych i pozostawić do ostygnięcia w lodówce.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Truskawki umyć, pokroić na małe kawałki i podzielić na trzy części.
Zmiksować jedną trzecią w blenderze z cukrem pudrem, dodaj kolejną trzecią posiekanych truskawek i odstawić do lodówki.
W rondelku gotować na małym ogniu pozostałe pokrojone truskawki z cukrem, aż doprowadzone zostaną do konstystencji puree (około 10 minut); dodać dobrze osączoną żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie przefiltrować przez gęste sito. Wlać miksturę do silikonowej foremki z małymi półkulkami i pozostawić do stwardnienia w lodówce.
Skomponować danie z panna cottą, dwiema półkulkami z truskawki, sosem truskawkowym, śmietaną i listkami świeżej mięty.