Panna cotta z truskawkami w dwóch konsystencjach

2021-07-22 09:08:00
Panna cotta z truskawkami w dwóch konsystencjach


         

 



METODA:

Podgrzewać przez kilka minut Deser Panna Cotta nie doprowadzając do wrzenia, następnie wlać do foremek jednoporcjowych i pozostawić do ostygnięcia w lodówce.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.

Truskawki umyć, pokroić na małe kawałki i podzielić na trzy części.

Zmiksować jedną trzecią w blenderze z cukrem pudrem, dodaj kolejną trzecią posiekanych truskawek i odstawić do lodówki.

W rondelku gotować na małym ogniu pozostałe pokrojone truskawki z cukrem, aż doprowadzone zostaną do konstystencji puree (około 10 minut); dodać dobrze osączoną żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie przefiltrować przez gęste sito. Wlać miksturę do silikonowej foremki z małymi półkulkami i pozostawić do stwardnienia w lodówce.

Skomponować danie z panna cottą, dwiema półkulkami z truskawki, sosem truskawkowym, śmietaną i listkami świeżej mięty.



Autor:Martini Food Service