METODA:

Podgrzewa膰 przez kilka minut Deser Panna Cotta nie doprowadzaj膮c do wrzenia, nast臋pnie wla膰 do foremek jednoporcjowych i pozostawi膰 do ostygni臋cia w lodówce.

呕elatyn臋 namoczy膰 w niewielkiej ilo艣ci zimnej wody.

Truskawki umy膰, pokroi膰 na ma艂e kawa艂ki i podzieli膰 na trzy cz臋艣ci.

Zmiksowa膰 jedn膮 trzeci膮 w blenderze z cukrem pudrem, dodaj kolejn膮 trzeci膮 posiekanych truskawek i odstawi膰 do lodówki.

W rondelku gotowa膰 na ma艂ym ogniu pozosta艂e pokrojone truskawki z cukrem, a偶 doprowadzone zostan膮 do konstystencji puree (oko艂o 10 minut); doda膰 dobrze os膮czon膮 偶elatyn臋, dobrze wymiesza膰, a nast臋pnie przefiltrowa膰 przez g臋ste sito. Wla膰 mikstur臋 do silikonowej foremki z ma艂ymi pó艂kulkami i pozostawi膰 do stwardnienia w lodówce.

Skomponowa膰 danie z panna cott膮, dwiema pó艂kulkami z truskawki, sosem truskawkowym, 艣mietan膮 i listkami 艣wie偶ej mi臋ty.