Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI:

  500 ml    Napoju Orzechowego OraSì

  100 ml    zimnej mocnej kawy

  50 gr      ciemnobrązowego cukru

 

Kruszonka kakaowo-orzechowa:

  60 gr        mąki typu 00

  50 gr        mąki kukurydzianej

  15 gr         kakao

  65 gr         cukru

  60 gr         Margaryny Sojowej OraSì

  50 gr         posiekanych orzechów laskowych

  1                żółtko

  1                szczypta  soli

                                                                



PRZYGOTOWANIE:

  Wymieszać Napój Orzechowy z cukrem, wlać do naczynia, tworząc niezbyt wysoką warstwę (1-2 cm). Wstawić do zamrażarki          na kilka godzin do zastygnięcia.

 Przygotować kruszonkę: rozgrzać piekarnik do 170°C. Wymieszać mąkę typu 00 i kukurydzianą z kakao i cukrem,                             dodać żółtko, margarynę sojową, orzechy laskowe i szczyptę soli. Ugniatać opuszkami palców, aż do uzyskania jednolitej                   masy. Ciasto rozprowadzić widelcem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok. 10-12 min.

 Wyjąć z piekarnika, wystudzić i połamać na duże okruchy.

 Rozkruszyć wcześniej zmrożony napój orzechowy z cukrem, włożyć do misy blendera, dodać zimną kawę. Miksować, aż do                 uzyskania kremowej konsystencji.

 Wlać napój do szklanek i serwować z kruszonką z orzechów laskowych.