Mrożone latte z kruszonką z orzechów laskowych
2021-07-20 10:53:00Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
500 ml Napoju Orzechowego OraSì
100 ml zimnej mocnej kawy
50 gr ciemnobrązowego cukru
Kruszonka kakaowo-orzechowa:
60 gr mąki typu 00
50 gr mąki kukurydzianej
15 gr kakao
65 gr cukru
60 gr Margaryny Sojowej OraSì
50 gr posiekanych orzechów laskowych
1 żółtko
1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać Napój Orzechowy z cukrem, wlać do naczynia, tworząc niezbyt wysoką warstwę (1-2 cm). Wstawić do zamrażarki na kilka godzin do zastygnięcia.
Przygotować kruszonkę: rozgrzać piekarnik do 170°C. Wymieszać mąkę typu 00 i kukurydzianą z kakao i cukrem, dodać żółtko, margarynę sojową, orzechy laskowe i szczyptę soli. Ugniatać opuszkami palców, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozprowadzić widelcem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok. 10-12 min.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i połamać na duże okruchy.
Rozkruszyć wcześniej zmrożony napój orzechowy z cukrem, włożyć do misy blendera, dodać zimną kawę. Miksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Wlać napój do szklanek i serwować z kruszonką z orzechów laskowych.