Łosoś z majonezem majerankowym
2021-07-16 10:57:00Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
4 świeże filety z łososia bez skóry po 200 gr
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
250 ml Napój Sojowy OraSì
do smaku sól, pieprz (pieprz różowy), majeranek
kurkuma
sok z cytryny
olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać oliwę na patelni, przyrumienić filety z łososia z obu stron. Dodać 200 ml Napoju Sojowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Przenieść łososia na talerz, gotować sos na patelni, aż do zgęstnienia.
Podawać filety z łososia z sosem i porcją majonezu majerankowego.
Posypać świeżymi listkami majeranku i różowym pieprzem.
Majonez majerankowy:
Pozostałe 50 ml napoju sojowego przelać do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny, kurkumę i sól.
Blendować, dodać olej słonecznikowy, blendować, aż do uzyskania pożądanej konsystencję. Posiekać majeranek i wymieszać z majonezem.