Idealny przepis na smaczne drugie danie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI:

  4                       świeże filety z łososia po 200 gr, bez skóry

  2 łyżki stołowe  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  250 ml              OraSì Napój Sojowy

  do smaku          Sól, pieprz (różowe kulki), majeranek

  kurkuma

  sok z cytryny

  olej z nasion

                                                             



PRZYGOTOWANIE:

 Rozgrzać olej na patelni, przyrumienić filety z łososia z obu stron. Dolać 200 ml Napoju Sojowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

 Wyjąć filety z łososia z patelni, zwiększyć ogień i zagęścić sos.

 Podawać filety z łososia z sosem i porcją majonezu majerankowego.

 Posypać według uznania liśćmi majeranku i różowym pieprzem.

 

Majonez majerankowy:

  Pozostałe 50 ml napoju sojowego wrzucić do blendera z wysokimi bokami, dodać sok z cytryny, kurkumę i sól.

 Uruchomić blender i wlać olej z nasion, aż do uzyskania pożądanej konsystencję. Posiekać majeranek i wymieszać z majonezem.