Kremowe risotto z dynią i cykorią
2021-07-19 12:06:00Idealny przepis na smaczne pierwsze danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
350 gr Ryżu Carnaroli
2 łyżki Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
350 gr dyni, czysta miazga
1 litra Napój Sojowy OraSì
2 kostki bulionu warzywnego
150 ml kremu sojowego do gotowania OraSi
1 szklanka wytrawnego białego wina
50 gr posiekanej cebuli
200 gr czerwonej cykorii
2 łyżki wegańskiego parmezanu *
Kilka liści pietruszki
SKŁADNIKI NA WEGAŃSKI PARMEZAN:
30 gr obranych migdałów
30 gr gomasio
15 gr płatków drożdżowych
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzać napój sojowy i rozpuść w nim dwie kostki bulionu warzywnego. Pokroić dynię w kostkę, posiekać cebulę.
Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przyrumienić. Dodać ryż, lekko podprażyć. Podlać białym winem i dodać dynię.
Do ryżu dodawać małymi porcjami gorący bulion połączony z napojem sojowym.
Krótko przed zakończeniem gotowania dodać sojowy krem do gotowania i grubo posiekaną cykorię.
Pozostawić na 5 minut pod przykryciem.
Podawać posypując wegańskim parmezanem i listkami pietruszki.
W misie blendera umieścić obrane migdały, gomasio (alternatywnie: prażone nasiona sezamu z solą) oraz płatki drożdżowe. Blendować, aż uzyskania konsystencji startego parmezanu .
Wariant
Napój sojowy OraSì można zastąpić napojem ryżowym OraSì.