Idealny przepis na smaczne pierwsze danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

  350 gr               Ryżu Carnaroli

  2 łyżki              Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  350 gr              dyni, czysta miazga

  1 litra               Napój Sojowy OraSì

  2 kostki            bulionu warzywnego

  150 ml               kremu sojowego do gotowania OraSi

  1 szklanka         wytrawnego białego wina

  50 gr                posiekanej cebuli

  200 gr              czerwonej cykorii

  2 łyżki              wegańskiego parmezanu *

  Kilka liści          pietruszki


SKŁADNIKI NA WEGAŃSKI PARMEZAN:

  30 gr   obranych migdałów

  30 gr   gomasio

  15 gr   płatków drożdżowych

                                                                       



PRZYGOTOWANIE:

  Podgrzać napój sojowy i rozpuść w nim dwie kostki bulionu warzywnego. Pokroić dynię w kostkę, posiekać cebulę.

 Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przyrumienić. Dodać ryż, lekko podprażyć. Podlać białym winem i dodać dynię.

 Do ryżu dodawać małymi porcjami gorący bulion połączony z napojem sojowym.

 Krótko przed zakończeniem gotowania dodać sojowy krem do gotowania i grubo posiekaną cykorię.

 Pozostawić na 5 minut pod przykryciem. 

 Podawać posypując wegańskim parmezanem i listkami pietruszki.

W misie blendera umieścić obrane migdały, gomasio (alternatywnie: prażone nasiona sezamu z solą) oraz płatki drożdżowe. Blendować, aż uzyskania konsystencji startego parmezanu .

 

Wariant

Napój sojowy OraSì można zastąpić napojem ryżowym OraSì.