Idealny przepis na smaczne pierwsze danie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

  350 gr               Ryż Carnaroli

  2 łyżki stołowe  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

  350 gr              dynia, czysta miazga

  1 litra               OraSì Napój Sojowy

  2 kostki            rosołu warzywnego

  150 ml               kremu sojowego do gotowania OraSi

  1 szklanka         wytrawne białe wino

  50 gr                posiekana cebula

  200 gr              czerwona cykoria

  2 łyżki stołowe  wegański parmezan *

  Kilka liści          Pietruszka


SKŁADNIKI NA WEGAŃSKI PARMEZAN:

  30 gr   obrane migdały

  30 gr   gomasio

  15 gr   płatki drożdżowe

                                                                       



PRZYGOTOWANIE:

  Pokroić miąższ dyni w kosteczki. Podgrzać napój sojowy i rozpuść w nim dwie kostki rosołu.

 Rozgrzać olej w rondlu i przyrumienić cebulę. Dodać ryż i lekko podprażyć. Podlać białym winem i dodać pokrojoną w kosteczki dynię.

 Rozpocznąć zamaczenie ryżu gorącym napojem sojowym, dodawać w miarę wchłaniania.

 Krótko przed zakończeniem gotowania dodać sojowy krem do gotowania i grubo posiekaną cykorię.

 Założyć pokrywkę i pozostawić na 5 minut.

 Podawać z posypką wegańskiego parmezanu i kilkoma listkami pietruszki.

Do blendera wrzucić obrane migdały, gomasio (alternatywnie prażone i solone nasiona sezamu) oraz płatki drożdżowe. Poruszać mikserem, aż uzyskasz proszek do użycia jako starty parmezan.

 

Wariant

Napój sojowy OraSì można zastąpić napojem ryżowym OraSì.