Koszyczki brisée wypełnione wiosennymi warzywami
2021-07-09 12:38:00Idealny przepis na smaczną przystawkę. Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
na kruche ciasto:
125 gramów mąka 00
90 gramów Margaryna bez soli OraSì
1 łyżka stołowa zimna woda
1 szczypta Sól
do farszu:
1 por
3 łyżki mrożony groszek
4 łyżki OraSì napój sojowy bez cukru
3 jajka
świeży tymianek
Sól
pieprz
Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać opuszkami palców mąkę z niesoloną margaryną. Dodawać powoli wodę, sól i szybko wyrabiać, aż do uzyskania gładkiego i jednorodnego ciasta. Uformować kulkę lub w kształcie bochenka i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
W rondelku roztopić łyżkę oleju, dodać por pokrojony w krążki, kilka łyżek wody, szczyptę soli i smażyć, aż stanie się przezroczysty. Dodać groszek i gotować. W misce ubić jajka z kilkoma łyżkami napoju sojowego bez cukru, dodać posiekany tymianek, sól i pieprz. Dodać ostudzoną mieszankę porów i groszku i wymieszać.
Rozwałkować kruche ciasto na grubość 4 mm i za pomocą okrągłej formy o średnicy 11 cm wykroić kółka, które należy umieścić w wysmarowanych tłuszczem foremkach na muffinki. Nakłuć bazę i wyłożyć ją przygotowaną mieszanką porów i groszku. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Autor:Orasi Polska