Idealny przepis na smaczną przystawkę. Myśl roślinnie z OraSi Polska.


SKŁADNIKI:

na kruche ciasto:
  125 gramów       mąka 00
  90 gramów        Margaryna bez soli OraSì
  1 łyżka stołowa  zimna woda
  1 szczypta         Sól

do farszu:
  1           por
  3 łyżki   mrożony groszek
  4 łyżki   OraSì napój sojowy bez cukru
  3           jajka
  świeży tymianek
  Sól
  pieprz
  Oliwa z oliwek
                                                                        



PRZYGOTOWANIE:

 W misce wymieszać opuszkami palców mąkę z niesoloną margaryną. Dodawać powoli wodę, sól i szybko wyrabiać, aż do uzyskania gładkiego i jednorodnego ciasta. Uformować kulkę lub w kształcie bochenka i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

 W rondelku roztopić łyżkę oleju, dodać por pokrojony w krążki, kilka łyżek wody, szczyptę soli i smażyć, aż stanie się przezroczysty. Dodać groszek i gotować. W misce ubić jajka z kilkoma łyżkami napoju sojowego bez cukru, dodać posiekany tymianek, sól i pieprz. Dodać ostudzoną mieszankę porów i groszku i wymieszać.

 Rozwałkować kruche ciasto na grubość 4 mm i za pomocą okrągłej formy o średnicy 11 cm wykroić kółka, które należy umieścić w wysmarowanych tłuszczem foremkach na muffinki. Nakłuć bazę i wyłożyć ją przygotowaną mieszanką porów i groszku. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło.