Kanapki z warzywami i sosem z tofu
2021-07-16 12:51:00Smaczny przepis na przekąskę.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
4 duże kromki razowego chleba
2 pomidory
2 cukinie
liście sałaty
do smaku tymianek, oliwa extra virgin, sól, pieprz
Sos z tofu:
125 gr tofu
250 ml Napoju Sojowego OraSì
15 gr skrobii ryżowej
10 gr mąki
½ łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić w plastry, upiec na patelni grillowej lub grillu, doprawić tymiankiem, oliwą, solą i pieprzem.
Przygotować sos z tofu:
- Wymieszać mąkę i skrobię
- Doprawić Napój Sojowy kurkumą i podgrzać
- Dodać mieszankę skrobi i mąki do Napoju Sojowego, podgrzewać aż do zgęstnienia
- Odstawić, dodać zmiksowane tofu, doprawić solą i wymieszać.
Kromki chleba posmarować sosem, następnie ułożyć listki sałaty, posiekane pomidory i grillowaną cukinię. Przykryć warzywa kromką chleba. Przekroić kanapkę i podawać z sosem z tofu.