Jak zrobić czekoladowe choinki? ? Dekoracje z czekolady Ariba
2022-11-21 11:27:00Choinki czekoladowe
Ariba Prawdziwa czekolada najwyższej jakości, naturalna (bez zawartości innych tłuszczów poza masłem kakaowym).
Ariba to stworzona z pasją linia prawdziwej czekolady Master Martini. Skrupulatność w doborze surowców bezpośrednio z krajów ich pochodzenia, użycie wyłącznie masła kakaowego, naturalnej wanilii, harmonia aromatów oraz różnorodność smaków to parametry, które dają czekoladzie Ariba gwarację najwyższej jakości. Czekolada jest przedmiotem szczególnej uwagi w Master Martini, ponieważ począwszy od XV wieku, kiedy to została po raz pierwszy "odkryta" w Amerykach, nadal wzbudza wiele doznań i emocji, jak żaden inny surowiec.
Doskonała:
- do polew
- do wyrobu pralin
- wykonywania dekoracji przygotowania tzw. czekolady plastycznej,
- jako dodatek do ciastek kruchych (znakomicie znosi zapiekanie w ciastku)
Podstawowe składniki są starannie selekcjonowane w krajach, w których są uprawiane. Masy kakao różnego pochodzenia (ale zawsze z pasma równikowego Afryki i Ameryki Środkowej/ Południowej) są mieszane razem w starannie opracowanych i wyważonych proporcjach: używana jest tylko naturalna wanilia.
Receptura:
- Ariba Latte Dischi AQ49DL
- Masło kakaowe AR48AA
- Pasta orzechowa Robusta AY00CA
- Orzech laskowy Granella di Nocciola AY10AI
Do zatemperowanej czekolady Ariba dodać rozpuszczone i zatemperowane masło kakaowe
pastę orzechową, orzechy laskowe i wymieszać. Wylać na folię do czekolady,
przykryć drugą folią i rozwałkować na grubość 4mm. Pozostawić do zastygnięcia
do momentu aż folia odklei się od czekolady. Połamać na różne wielkości kawałki. Za pomocą
zatemperowanej czekolady kleić połamane elementy na krążku czekoladowym w kształcie choinki.
Gotową choinkę oprószyć cukrem pudrem.
- Ariba Bianco Diamante AQ49IK
- Masło kakaowe AR48AA
- Pasta Pistacja Verde AY50BD
- Orzech pistacjowy Granella di Pistachio AE37DC
Do zatemperowanej czekolady Ariba dodać rozpuszczone i zatemperowane masło kakaowe
Pastę pistacjową, orzechy pistacjowe i wymieszać.
- Ariba Bianco Diamante AQ49IK
- Malina liofilizowana
- Truskawka liofilizowana
- Wiórki kokosowe prażone
Do zatemperowanej czekolady Ariba dodać owoce liofilizowane w postaci proszku, wiórki
kokosowe i wymieszać.
- Ariba Fondente Dischi 60% AQ49DD
- Masło kakaowe AR48AA
- Pasta Mandorla Dolce
- Płatki migdałowe prażone
Autor:Centrum Kreacji