Jak zrobić czekoladowe choinki? ? Dekoracje z czekolady Ariba

2022-11-21 11:27:00
Jak zrobić czekoladowe choinki? ? Dekoracje z czekolady Ariba

Choinki czekoladowe


Ariba Prawdziwa czekolada najwyższej jakości, naturalna (bez zawartości innych tłuszczów poza masłem kakaowym).

Ariba to stworzona z pasją linia prawdziwej czekolady Master Martini. Skrupulatność w doborze surowców bezpośrednio z krajów ich pochodzenia, użycie wyłącznie masła kakaowego, naturalnej wanilii, harmonia aromatów oraz różnorodność smaków to parametry, które dają czekoladzie Ariba gwarację najwyższej jakości. Czekolada jest przedmiotem szczególnej uwagi w Master Martini, ponieważ począwszy od XV wieku, kiedy to została po raz pierwszy "odkryta" w Amerykach, nadal wzbudza wiele doznań i emocji, jak żaden inny surowiec.

Doskonała:
  • do polew
  • do wyrobu pralin
  • wykonywania dekoracji przygotowania tzw. czekolady plastycznej,
  • jako dodatek do ciastek kruchych (znakomicie znosi zapiekanie w ciastku)

Podstawowe składniki są starannie selekcjonowane w krajach, w których są uprawiane. Masy kakao różnego pochodzenia (ale zawsze z pasma równikowego Afryki i Ameryki Środkowej/ Południowej) są mieszane razem w starannie opracowanych i wyważonych proporcjach: używana jest tylko naturalna wanilia.


Receptura:

  • Ariba Latte Dischi AQ49DL
  • Masło kakaowe AR48AA
  • Pasta orzechowa Robusta AY00CA
  • Orzech laskowy Granella di Nocciola AY10AI

Do zatemperowanej czekolady Ariba dodać rozpuszczone i zatemperowane masło kakaowe
pastę orzechową, orzechy laskowe i wymieszać. Wylać na folię do czekolady,
przykryć drugą folią i rozwałkować na grubość 4mm. Pozostawić do zastygnięcia
do momentu aż folia odklei się od czekolady. Połamać na różne wielkości kawałki. Za pomocą
zatemperowanej czekolady kleić połamane elementy na krążku czekoladowym w kształcie choinki.
Gotową choinkę oprószyć cukrem pudrem.


  • Ariba Bianco Diamante AQ49IK
  • Masło kakaowe AR48AA
  • Pasta Pistacja Verde AY50BD
  • Orzech pistacjowy Granella di Pistachio AE37DC

Do zatemperowanej czekolady Ariba dodać rozpuszczone i zatemperowane masło kakaowe
Pastę pistacjową, orzechy pistacjowe i wymieszać.


  • Ariba Bianco Diamante AQ49IK
  • Malina liofilizowana
  • Truskawka liofilizowana
  • Wiórki kokosowe prażone

Do zatemperowanej czekolady Ariba dodać owoce liofilizowane w postaci proszku, wiórki
kokosowe i wymieszać.


  • Ariba Fondente Dischi 60% AQ49DD
  • Masło kakaowe AR48AA
  • Pasta Mandorla Dolce 
  • Płatki migdałowe prażone

Autor:Centrum Kreacji