Gofry z owocami leśnymi
2021-07-20 10:15:00Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
Porcja na 4 gofry:
100 ml OraSì Napój Ryżowy
2 jaja
260 gr mąki
100 gr Margaryny sojowej OraSì
45 gr cukru
8 gr drożdży
1 szczypta soli
2-3 krople naturalnego aromatu waniliowego
Krem:
50 gr białko jaja
230 ml OraSì Napój Ryżowy
30 gr mąki
100 gr cukru
3 krople naturalnego aromatu waniliowego
100 gr sera ricotta
10 gr cukru pudru
Dodatkowo:
do dekoracji owoce leśne, mięta
PRZYGOTOWANIE:
Gofry:
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodać cukier, aromat, jaja i roztopioną, schłodzoną margarynę sojową.
- Dodać napój ryżowy i wymieszać.
- Płyty gofrownicy rozgrzać i posmarować margaryną sojową, wlać porcję ciasta, zamknąć i wypiec na złoty kolor.
Krem:
- Białko jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i napój ryżowy .
- Zagotować masę, starannie mieszając do uzyskania kremu.
- Zdjąć z kuchenki i dodać 2-3 krople naturalnego aromatu waniliowego.
- Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
- Ubić trzepaczką ricottę z cukrem pudrem, następnie dodać do wystudzonego kremu.
Gofry serwować z kremem, dekorując owocami leśnymi i miętą.