Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

Porcja na 4 gofry:

  100 ml         OraSì Napój Ryżowy

  2                 jaja

  260 gr         mąki

  100 gr         Margaryny sojowej OraSì

  45 gr           cukru

  8 gr             drożdży

  1 szczypta   soli

  2-3 krople   naturalnego aromatu waniliowego

 

Krem:

  50 gr          białko jaja

  230 ml       OraSì Napój Ryżowy

  30 gr         mąki

  100 gr        cukru

  3 krople     naturalnego aromatu waniliowego

  100 gr        sera ricotta

  10 gr          cukru pudru

 

Dodatkowo:

  do dekoracji    owoce leśne, mięta

                                                                                 



PRZYGOTOWANIE:

  Gofry:

     - Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

     - Dodać cukier, aromat, jaja i roztopioną, schłodzoną margarynę sojową.

     - Dodać napój ryżowy i wymieszać.

     - Płyty gofrownicy rozgrzać i posmarować margaryną sojową, wlać porcję ciasta, zamknąć i wypiec na złoty kolor.

 Krem:

       - Białko jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i napój ryżowy .

       - Zagotować masę, starannie mieszając do uzyskania kremu.

       - Zdjąć z kuchenki i dodać 2-3 krople naturalnego aromatu waniliowego.

       - Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

       - Ubić trzepaczką ricottę z cukrem pudrem, następnie dodać do wystudzonego kremu.

 Gofry serwować z kremem, dekorując owocami leśnymi i miętą.