Deser Wehikuł Smaku - przepis
2023-01-09 10:52:00Blacik Laglassa
- Fiorfiore Laglassa 500g
- Jaja 200g
- Proszek do pieczenia 9g
Laglassę wymieszać z jajkami i proszkiem do pieczenia. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem o grubość 4mm i wypiec w temperaturze 160*C. przez ok 20 min. Wysuszony i ostudzony blat połamać i ułożyć trzy sztuki jeden na drugi.
Ganasz Cytrynowy
- Centramerica Limon 120g
- Woda 25g
- Limoncello 10g
Wodę zagotować i rozpuścić w niej Centramerica Limon, na końcu dodać Limoncello - zmiksować blenderem. Gotowy ganasz przełożyć do form silikonowych w kształcie kuli i zamrozić.
Wiórki Pistacjowe
- Pasta Verde Pistacchio 50g
- Granella Di Zucchero 30g
Pastę Verde Pistacchio rozpuścić do 36*C, połączyć z granellą i cieniutko rozsmarować na powierzchni granitu. Zanim surogat całkowicie zastygnie, zwijać wiórki na pomocą noża.
Mus Pistacjowy
- Żelatyna 4 listki
- Śmietana 30% 170g
- Ariba Bianco Diamante 300g
- Pasta Pistacjowa Sicilia 33g
- Spirytus 10g
- Decor Up 200g
- Śmietana 30% 210g
- Wiórki pistacjowe 50g
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mniejszą część śmietany zagotować, rozpuścić w niej żelatynę i czekoladę Ariba. Następnie dodać pastę Pistacjową, spirytus i na końcu delikatnie wymieszać z ubitym kremem Decor Up i Śmietaną 30% oraz wiórkami pistacjowymi. Gotowy mus przełożyć do formy w kształcie kuli, a do środka włożyć zamrożony ganasz cytrynowy, zamrozić.
Żelka Pomarańczowa Marakuja
- Konfitura Pomarańczowa MM 100g
- Pulpa Marakuja 100g
- Agar 1,7g
- Woda 40g
Konfiturę połączyć z pulpą i podgrzać do temp. 40*C. Agar namoczyć w zimnej wodzie i zagotować. Następnie połączyć wszystkie składniki i przelać do formy w kształcie kuli, przed wyciągnięciem z formy zamrozić.
Zamsz Pistacjowy
- Centramerica Verde Pistacchio 100g
- Masło kakaowe 100g
Dekoracja
- Centramerica Rosa-Fragola
- Centramerica Giallo Limon
- Żelka Pomarańczowa Marakuja
- Płatki złota
- Mikrozioła
Autor:Centrum Kreacji