Deser Cytrusowy
2021-06-01 12:56:00Przepis krok po kroku:
Blacik czekoladowy
- Fiorfiore Comleto Cacao 200g
- Woda 76g
- Premium Frit 76g
Ganasz pomarańczowy
- Cerntramerica Arancio 120g
- Woda 16g
- Cointreau 5g
Wodę zagotować i rozpuścić w niej Centramericę Arancio, na końcu dodać Cointreau i zmiksować Benderem. Gotowy ganasz przełożyć do form silikonowych w kształcie półkul i zamrozić.
Wiórki cytrynowe
Centramerica Giallo Limon rozpuścić do 36*C i cieniutko rozsmarować na powierzchni granite. Zanim surogat całkowicie zastygnie, zwijać wiórki na pomocą noża.
Mus mleczno-cytrynowy
- Żelatyna 6g
- Woda 30g
- Master Gourmet 100g
- Ariba Bianco Diamante 230g
- Limonczello 40g
- Otarka skórka z ½ cytryny
- Śmietana ubita 280g
- Wiórki cytrynowe 50g
Krem Master Gourmet zagotować, zorpuścić w nim namoczoną żelatynę i czekoladę Ariba Bianco. Następnie dodać limonczello, otartą skórkę z ½ cytryny, delikatnie połączyć z ubitą śmietaną i na końcu połączyć z wiórkami cytrynowymi. Gotowy mus przełożyć do foremki silikonowej, na wierzchni położyć ganasz pomarańczowy i całość przykryć krążkiem czekoladowym. Po zamrożeniu wyciągnąć z formy i odwrócić dnem do góry.
Zamsz Cytrynowy
- Centramerica Giallo Limon 150g
- Masło Kakaowe 150g
Obydwa składniki rozpuścić i za pomocą pistoletu nanieść na zamrożony deser.
Dekoracja
- Centramerica Rosa-Fragola
- Karmel
- Fizalis
Autor:Autor