Czekoladowe lato z miętą
2021-05-25 14:48:00Przepis krok po kroku:
BLAT CZEKOLADOWY
- Fior Fiore Completo Cacao 500g
- Fior Fiore Laglassa 220g
- Gioia 180g
- Jajka 150g
- Woda 180g
BISZKOPT ŚMIETANKOWY
- Fior Fiore Pan Di Spagna 300g
- Jajka 180g
- Woda 30g
- Gioia 50g
Fior Fiore Pan Di Spagna, jajka oraz wodę ubijać przez ok. 10 min. następnie wymieszać
z rozpuszczoną Gioią, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i odpiec w temp. 180°C.
Po ochłodzeniu pociąć na blaciki o grubości 5 mm.
MASA CZEKOLADOWA
- Caravella Cream Cacao 170g
- Ariba Fondente Dischi 60% 70g
Czekoladę rozpuścić, połączyć z Caravellą i dokładnie wymieszać.
KREM MIĘTOWY
- Decor UP 500g
- Żelatyna 15g
- Master Gourmet 180g
- Pasta miętowa 70g
Żelatynę namoczyć w Master Gourmet, następnie rozpuścić, dodać Pastę Miętową i na końcu połączyć z ubitą śmietaną Decor UP.
MUS CZEKOLADOWY
- Master Gourmet 100g
- Decor UP 200g
- Base Crema 300g
- Caravella Cream Cacao 150g
- Woda 90g
- Żelatyna 9g
- Spirytus 20g
Master Gourmet, Decor UP i Base Crema ubić na puszystą masę następnie połączyć
z rozpuszczoną Caravellą Cream Cacao, spirytusem i namoczoną oraz rozpuszczoną żelatyną. Całość dokładnie wymieszać.
Blaciki śmietankowe przełożyć kremem miętowym i pociąć na 1,5 cm. Na blat czekoladowy rozsmarować krem czekoladowy ułożyć blaciki śmietankowe z kremem miętowym i wyłożyć mus czekoladowy. Górę ciasta oblać Caravellą Cover Cacao i udekorować czekoladą Ariba.
Autor:Autor