Cukinia faszerowana
2021-07-16 13:11:00Idealny przepis na smaczne drugie danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
4 okrągłe cukinie
1 szalotka
400 gr piersi z kurczaka
50 gr pokrojonych migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
150 ml Krem sojowy do gotowania OraSì
do smaku szczypiorek, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie oczyścić, odkroić górną część, łyżeczką wydrążyć środek, opróżnijąc wnętrze z pestek.
Cukinie gotować w naczyniu do gotowania na parze, umieszczając ją w koszyku odkrojoną częścią do dołu.
Czas gotowania około 20 minut.
Szalotkę posiekać, pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
Rozgrzać na patelni oliwę i blanszować szalotkę, dodać kurczaka i migdały, dalej smażyć na złoty kolor.
Dodać krem sojowy, doprawić solą i pieprzem, napełnić farszem ugotowane cukinie.
Udekorować szczypiorkiem.