Tarta na słono z cukinią, papryką, pomidorami i czerwoną cebulą
2021-07-16 10:06:00Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI dla 8 osób:
Na ciasto:
300 gr mąki typu 0
100 ml wody
80 gr oliwa z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
Odrobina sody oczyszczonej
Szczypta soli
Do farszu:
200 ml Kremu sojowego do gotowania OraSì
100 gr tofu
3 jaja
200 gr pomidorów
100 gr cukinii
100 gr papryki
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
do smaku sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować kruche ciasto:
Wymieszać mąkę, olej i ocet. Sodę oczyszczoną i sól rozpuścić w wodzie, a następnie dodać do maki, wyrobić ciasto. Ciasto powinno mieć gładką i sprężystą konsysytencję, w razie potrzeby dodać łyżke wody. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać oliwę na patelni, pokroic cebule w plastry i smażyć. Umyć i oczyścić warzywa, pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm, wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 minut.
Wymieszać napój sojowy i krem sojowy, dodać jaja i pokruszone tofu. Dodać warzywa, oregano i paprykę, doprawić solą i pieprzem, przelać do formy z podpieczonym kruchym ciastem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia przez 15 minut. Podawać z świeżymi listkami oregano.