Idealny przepis na smaczne pierwsze danie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI dla 8 osób:

Na ciasto:

  300 gr     mąka typu 0

  100 ml      woda

  80 gr       Oliwa z oliwek

  2 łyżki      białego octu winnego

  Odrobina  sody oczyszczonej

  Szczypta  soli

 

Do farszu:

  200 ml      OraSì Napój Sojowy

  200 ml      OraSì Krem sojowy do gotowania

  100 gr       tofu

  3               jajka

  200 gr       pomidory

  100 gr        cukinia

  100 gr        papryki

  1                czerwona cebula

  2 łyżki        oliwy z oliwek extra virgin

  1 łyżka        liści oregano

  1 łyżeczka   wędzonej papryki

  do smaku    sól i pieprz

                                                                      



PRZYGOTOWANIE:

  Przygotować kruche ciasto:

W misce wymieszać mąkę, olej i ocet. Sodę oczyszczoną i sól rozpuścić w wodzie, a następnie wlać do miski, ugniatając. Konieczne jest uzyskanie gładkiego i jędrnego ciasta, w razie potrzeby dodaj łyżkę wody. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

 W międzyczasie rozgrzać olej na patelni i dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Umyć i oczyścić warzywa, pokroić je w plastry, dodać do cebuli i gotować, aż będą miękkie i złociste, ale nadal jędrne. Pozostawić do ostygnięcia.

 Włączyć piekarnik na 180 ° C.

 Rozłożyć ciasto na powierzchni posypanej mąką, rozwałkować do grubości 3-4 mm. Formę do ciasta o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką, a następnie wyłożyć ją kruchym ciastem. Spód nakłuć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.

 W międzyczasie wymieszać napój sojowy i krem sojowy, a następnie dodać (po jednym) jajka i pokruszone tofu. Dodać warzywa, oregano i paprykę, doprawić solą i pieprzem i polać wszystko na spód ciasta.

 Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia przez 15 minut i podawać z posypką świeżego oregano.