Trwają prace techniczne, mające na celu poprawne wyświetlanie ofert po niezamierzonym błędzie systemu aktualizacji. Przepraszamy za niedogodności.

Tarta na słono z cukinią, papryką, pomidorami i czerwoną cebulą

2021-07-16 10:06:00
Tarta na słono z cukinią, papryką, pomidorami i czerwoną cebulą

Idealny przepis na smaczne danie.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI dla 8 osób:

Na ciasto:

  300 gr     mąki typu 0

  100 ml      wody

  80 gr       oliwa z oliwek

  2 łyżki      białego octu winnego

  Odrobina  sody oczyszczonej

  Szczypta  soli

 

Do farszu:

  200 ml      Napój Sojowy OraSì

  200 ml     Kremu sojowego do gotowania OraSì

  100 gr       tofu

  3               jaja

  200 gr       pomidorów

  100 gr        cukinii

  100 gr        papryki

  1                czerwona cebula

  2 łyżki        oliwy z oliwek extra virgin

  1 łyżka        oregano

  1 łyżeczka   wędzonej papryki

  do smaku    sól i pieprz

                                                                      



PRZYGOTOWANIE:

   Przygotować kruche ciasto:
     Wymieszać mąkę, olej i ocet. Sodę oczyszczoną i sól rozpuścić w wodzie, a następnie dodać do maki, wyrobić ciasto. Ciasto              powinno mieć gładką i sprężystą konsysytencję, w razie potrzeby dodać łyżke wody. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do          lodówki na co najmniej 30 minut.

 Rozgrzać oliwę na patelni, pokroic cebule w plastry i smażyć. Umyć i oczyścić warzywa, pokroić w plastry, dodać do cebuli i              smażyć do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia.

 Rozgrzać piekarnik do 180 °C.

  Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm, wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.                Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 minut.

 Wymieszać napój sojowy i krem sojowy, dodać jaja i pokruszone tofu. Dodać warzywa, oregano i paprykę, doprawić solą i                pieprzem, przelać do formy z podpieczonym kruchym ciastem. 

 Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia przez 15 minut. Podawać z                 świeżymi listkami oregano.



Autor:Orasi Polska