Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

KREM:

  3                       żółtka

  250 ml              Napój Ryżowy OraSì

  70 gr                cukru

  1 łyżka              mąki typu 00

  1/2 łyżeczki      świeżo startej skórki z cytryny

 

CIASTO JABŁKOWE:

  2                           jaja

  150 gr                   cukru

  1 opakowanie         proszku do pieczenia

  250 gr                   mąki typu 00

  75 gr                    Krem sojowy do gotowania OraSì

  1 łyżeczka             Krem sojowy do gotowania OraSì

  2 łyżeczki             Napój Ryżowy  OraSì

  2                           jabłka

  1 łyżeczka             cukru puder

                                                                                 



PRZYGOTOWANIE KREMU:

  Napój Ryżowy zagotować.

 Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i dobrze wymieszać.

Masę jajeczną połączyć z gorącym napojem ryżowym, gotować ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.

 Dodać startą skórkę z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  Ubić jaja i cukier.

 Dodać mąkę, drożdże, napój ryżowy, sojowy krem do gotowania. Ubijać, aż do uzyskania jednolitej masy. 

 Posmarować tłuszczem i opruszyć mąką tortownicę (średnica 24 cm), wlać ciasto, następnie w środek ciasta wlać krem.

 Obrać i pokroić w plastry jabłka. Ułożyć na cieście w formie wachlarza.

 Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.

 Posypać cukrem pudrem.