Ciasto babci z jabłkami i kremem
2021-07-19 09:52:00Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
KREM:
3 żółtka
250 ml Napój Ryżowy OraSì
70 gr cukru
1 łyżka mąki typu 00
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
CIASTO JABŁKOWE:
2 jaja
150 gr cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
250 gr mąki typu 00
75 gr Krem sojowy do gotowania OraSì
1 łyżeczka Krem sojowy do gotowania OraSì
2 łyżeczki Napój Ryżowy OraSì
2 jabłka
1 łyżeczka cukru puder
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Napój Ryżowy zagotować.
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Masę jajeczną połączyć z gorącym napojem ryżowym, gotować ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy.
Dodać startą skórkę z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Ubić jaja i cukier.
Dodać mąkę, drożdże, napój ryżowy, sojowy krem do gotowania. Ubijać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Posmarować tłuszczem i opruszyć mąką tortownicę (średnica 24 cm), wlać ciasto, następnie w środek ciasta wlać krem.
Obrać i pokroić w plastry jabłka. Ułożyć na cieście w formie wachlarza.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut.
Posypać cukrem pudrem.