Idealny przepis na szmaczny deser. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

SKŁADNIKI DO KREMU:

  3                       żółtka

  250 ml              OraSì Napój Ryżowy

  70 gr                cukier

  1 łyżka stołowa  mąka typu 00

  ½                       niepoddana obróbce skórka z cytryny, starta

 

SKŁADNIKI DO CIASTA JABŁKOWEGO:

  2                           jajka

  150 gr                   cukier

  1 saszetka             proszek do pieczenia

  250 gr                   mąka typu 00

  75 gr + 1 łyżeczka  OraSì Krem sojowy do gotowania

  2 łyżeczki              OraSì Napój Ryżowy

  2                            jabłka

  1 łyżeczka              cukier puder

                                                                                 



PRZYGOTOWANIE KREMU:

  Napój Ryżowy wlać do rondla i zagotować.

 Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i dobrze wymieszać.

 Dodać masę jajeczną do gorącego napoju ryżowego i wymieszać.

 Włożyć z powrotem na ogień i zagęścić, ciągle mieszając. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

 

PRZYGOTOWANIE:

  Włożyć jajka i cukier do miski i zacząć ubijać elektryczną trzepaczką.

 Dodać mąkę, drożdże, napój ryżowy i roztopiony sojowy krem do gotowania i ponownie ubijać trzepaczką, aż do uzyskania jednorodnej mieszanki.

 Tortownicę (średnica 24 cm) posmarować tłuszczem i mąką, wlać ciasto i na środek wlać także krem.

 Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście na wachlarz.

 Piec w 175 stopniach przez około 45-50 minut.

 Odstawić do ostygnięcia, wyciągnąć ciasto z tortownicy i posypać cukrem pudrem do smaku.