Ciasteczka occhi di bue z kremem ryżowym

2021-07-20 09:55:00
Ciasteczka occhi di bue z kremem ryżowym

Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  550 gr    mąka

  3             żółtka

  200 gr    Margaryna sojowa OraSì

  200 gr    cukier puder

  20 ml      OraSì Napój Ryżowy

  1             starta skórka pomarańczy

 

Krem ryżowy:

  450 ml    OraSì Napój Ryżowy

  120 gr     cukier

  75 gr       skrobia kukurydziana

                                                                                   



PRZYGOTOWANIE:

  Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, cukier i startą skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać margarynę sojową, wyrobić,                następnie dodać żółtka i 20 ml Napoju Ryżowego i ponownie wyrobić ciasto. Uformować bochenek, przykryć folią i włożyć
      do lodówki na 60 minut.

 Rozwałkować ciasto i wyciąć parzystą ilość ciastek za pomocą okrągłej foremki posypanej maką o średnicy 6,5 cm. Czynność           powtórzyć z pozostałą ilością ciasta. Połowę ciastek ułożyć na blaszce, w drugiej połowie wykroić krążek, okrągłą foremką o             średnicy 2,5 cm. Piec ciasteczka w piekarniku w temperaturze 175ºC przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
       i schłodzić.

 Krem: Napój Ryżowy połączyć ze skrobią kukurydzianą i cukrem. Zagotować, delikatnie mieszając przez 3 minuty.
        Schłodzić krem.  

 Połączyć dwie części wypieczonych ciastek, przekładając kremem ryżowym i gotowe!





Autor:Orasi Polska