Ciasteczka occhi di bue z kremem ryżowym
2021-07-20 09:55:00Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
550 gr mąka
3 żółtka
200 gr Margaryna sojowa OraSì
200 gr cukier puder
20 ml OraSì Napój Ryżowy
1 starta skórka pomarańczy
Krem ryżowy:
450 ml OraSì Napój Ryżowy
120 gr cukier
75 gr skrobia kukurydziana
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, cukier i startą skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać margarynę sojową, wyrobić, następnie dodać żółtka i 20 ml Napoju Ryżowego i ponownie wyrobić ciasto. Uformować bochenek, przykryć folią i włożyć
do lodówki na 60 minut.
Rozwałkować ciasto i wyciąć parzystą ilość ciastek za pomocą okrągłej foremki posypanej maką o średnicy 6,5 cm. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością ciasta. Połowę ciastek ułożyć na blaszce, w drugiej połowie wykroić krążek, okrągłą foremką o średnicy 2,5 cm. Piec ciasteczka w piekarniku w temperaturze 175ºC przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
i schłodzić.
Krem: Napój Ryżowy połączyć ze skrobią kukurydzianą i cukrem. Zagotować, delikatnie mieszając przez 3 minuty.
Schłodzić krem.
Połączyć dwie części wypieczonych ciastek, przekładając kremem ryżowym i gotowe!