Idealny przepis na szmaczny deser. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  550 gr    mąka

  3             żółtka

  200 gr    Margaryna sojowa OraSì

  200 gr    cukier puder

  20 ml      OraSì Napój Ryżowy

  1             starta skórka pomarańczy

 

Krem ryżowy:

  450 ml    OraSì Napój Ryżowy

  120 gr     cukier

  75 gr       skrobia kukurydziana

                                                                                   



PRZYGOTOWANIE:

  Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę, cukier i startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać, a następnie dodać margarynę sojową. Rozpocząć wyrabianie, dodając żółtka i 20 ml Napoju Ryżowego. Uformować bochenek,zabezpieczyć folią i włożyć do lodówki na 60 minut.

 Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować ciasto i foremką do odkrajania ciastek posypaną mąką (średnica Ø 6,5 cm) pokroić ciastka w parzystej ilości. Ponownie wyrobić resztki i powtórzyć proces. Połowę ciastek pokroić również w ich środku za pomocą foremki do ciastek o średnicy 2,5 cm. Piec herbatniki w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i schłodzić.

 Krem: w rondelku rozpuścić skrobię w Napoju Ryżowym, następnie dodać cukier. Postawić rondel na kuchence i gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając. Krem schłodzić zabezpieczony folią.

 Połączyć ciastka z kremem ryżowym i podawać.