Idealny przepis na smaczną przystawkę.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI NA 6-8 BRUSCHETTE:

  8 kromek   pełnoziarnistego chleba

  180 g         makreli w oleju

  40 g          Margaryny Ryżowej OraSì

  20 g          kaparów

  kilka          listków pietruszki

  100 g         fioletowej kapusty

  1               cytryna

  sól i pieprz
                                                                  



PRZYGOTOWANIE:

 Zmiksować makrelę, odsączoną z oleju z puszki. Przełożyć do miski, dodać margarynę ryżową i wymieszać.

 Posiekać kapary, dodać do masy, skropić sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

 Pokroić fioletową kapustę w cienkie paski, sparzyć we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki octu, odcedzić. Doprawić oliwą i solą.

 Opiekać kromki chleba pod grillem przez kilka minut.

 Posmarować kromki pasztetem z makreli, ułożyć fioletową kapustę. Posypać posiekaną natką pietruszki.