Idealny przepis na smaczną przystawkę. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI NA 6-8 BRUSCHETTE:

  8 kromek   pełnoziarnistego chleba

  180 g         makreli w oleju

  40 g          Margaryny Ryżowej OraSì

  20 g          kaparów

  kilka          listków pietruszki

  100 g         fioletowej kapusty

  1               cytryna

  sól i pieprz
                                                                  



PRZYGOTOWANIE:

 Zmiksować makrelę po odsączeniu jej z oleju z puszki. Przełożyć krem do miski i dodać margarynę ryżową, wymieszać oba składniki.

 Posiekać kapary i dodać je do masy, dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

 Pokroić fioletową kapustę w cienkie paski, sparzyć we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki octu i odcedzić, gdy tylko zacznie się ponownie gotować. Doprawić olejem i solą.

 Opiekać kromki chleba pod grillem przez kilka minut.

 Posmarować kromki pasztetem z makreli i położyć na nie fioletową kapustę. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki.