Briochine z dżemami
2021-07-09 11:43:00Idealny przepis na udane śniadanie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
350 gr mąka 00
110 gr Mąka Manitoba
40 gr mąka migdałowa
20 gr drożdże piwowarskie
80 ml OraSì Napój Sojowy
ok. 80 gr wody
1 szczypta soli
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 żółtko w temperaturze pokojowej
½ fasola waniliowa
130 gr OraS Margaryna sojowa, wyjęta z lodówki 15 minut przed użyciem
100 gr miód akacjowy
do smaku Mieszane dżemy, Margaryna sojowa OraSì
PRZYGOTOWANIE:
Dodać podgrzany napój sojowy do wody i rozpuścić drożdże piwne. Wymieszać mąki aromatyzując je pestkami wanilii i zacząć je wyrabiać, wlewając płyn z rozpuszczonymi drożdżami.
Osłodzić miodem i dodać roztrzepane jajko i żółtko. Dodać margarynę sojową i szczyptę soli i ubijać trzepaczką przez 10 minut, aby uzyskać jednorodną mieszankę (która będzie miękka). Przykryć i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Przygotować foremki i wysmarować masłem. Z ciasta uformować kulki i ułożyć w foremkach. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować kulki roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół i serwować posmarowe margaryną sojową i dżemami.
Autor:Orasi Polska