Idealny przepis na udane śniadanie. Myśl roślinnie z OraSi Polska.


SKŁADNIKI:

  350 gr   mąka 00
  110 gr   Mąka Manitoba
  40 gr     mąka migdałowa
  20 gr     drożdże piwowarskie
  80 ml     OraSì Napój Sojowy
  ok. 80 gr wody
  1           szczypta soli
  1           jajko w temperaturze pokojowej
  1           żółtko w temperaturze pokojowej
  ½          fasola waniliowa
  130 gr   OraS Margaryna sojowa, wyjęta z lodówki 15 minut przed użyciem
  100 gr    miód akacjowy
  do smaku   Mieszane dżemy, Margaryna sojowa OraSì
                                                                                                                           




PRZYGOTOWANIE:
  Dodać podgrzany napój sojowy do wody i rozpuścić drożdże piwne. Wymieszać mąki aromatyzując je pestkami wanilii i zacząć je wyrabiać, wlewając płyn z rozpuszczonymi drożdżami.

 Osłodzić miodem i dodać roztrzepane jajko i żółtko. Dodać margarynę sojową i szczyptę soli i ubijać trzepaczką przez 10 minut, aby uzyskać jednorodną mieszankę (która będzie miękka). Przykryć i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

 Przygotować foremki i wysmarować masłem. Z ciasta uformować kulki i ułożyć w foremkach. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

 Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować kulki roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut.

 Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół i serwować posmarowe margaryną sojową i dżemami.