Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

Babeczki:

  1 lt       OraSì Napój Ryżowy

  170 gr   ryżu

  160 gr   posiekanych migdałów

  150 gr   cukru

  4           jaja

  1 łyżka startej skórki z cytryny

 

Jabłka karmelizowane:

  2           jabłka pokrojone w kostkę

  60 gr    cukru

  1 łyżka   Margaryny sojowej OraSì

  2 łyżki   soku z cytryny

  Margaryna sojowa OraSì

  Skrobia kukurydziana 

                                                                                                



PRZYGOTOWANIE:
 
 Zagotować Napój Ryżowy z ryżem i skórką z cytryny, gotować na małym ogniu przez około 40 minut, do momonetu, gdy płyn w          większej części odparuje. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać pozostałe składniki oprócz białek i 1 łyżki cukru.                    Wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite białka z 1 łyżką cukru.

 Wlać masę do foremek wysmarowanych margaryną sojową i posypanych odrobiną skrobi kukurydzianej. Piec w temperaturze           150°C przez 35 minut.

 Karmelizowane jabłka: obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla z margaryną sojową, cukrem i sokiem z              cytryny. Karmelizować jabłka przez 5 minut.
     
Babeczki podawać z karmelizowanymi jabłkami.