Idealny przepis na szmaczny deser. Myśl roślinnie z OraSi Polska.

 

SKŁADNIKI:

Babeczki:

  1 litr     OraSì Napój Ryżowy

  170 gr   r

  160 gr   posiekane migdały

  150 gr   cukier

  4           jajka

  1           cytryna

 

Jabłka karamelizowane:

  2                       Jabłka pokrojone w kosteczki

  60 gr                cukru

  1 łyżka              OraSì Margaryna sojowa

  2 łyżki stołowe  sok cytrynowy

  Margaryna sojowa OraSì

  Skrobia kukurydziana lub skrobia do form

                                                                                                



PRZYGOTOWANIE:
 
 W rondlu na małym ogniu gotować ryż z Napojem Ryżowym i skórką z cytryny, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie, przez około 40-41 minut. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz białek i 1 łyżki cukru. Mieszać, aby mieszanina była jednorodna. Dodać ubite białka z 1 łyżką cukru.

 Wlać miksturę do foremek wysmarowanych margaryną sojową i posypać odrobiną skrobi kukurydzianej i piec w temperaturze 150° przez 35 minut.

 Karmelizowane jabłka: obrać jabłka, pokroić w kosteczki i przełożyć do rondla z margaryną sojową, cukrem i sokiem z cytryny. Karmelizować jabłka przez 5 minut. Podawać babeczki z karmelizowanymi jabłkami.