Babeczki ryżowe z karmelizowanymi jabłkami
2021-07-20 09:22:00Idealny przepis na smaczny deser.
Myśl roślinnie z OraSi Polska.
SKŁADNIKI:
Babeczki:
1 lt OraSì Napój Ryżowy
170 gr ryżu
160 gr posiekanych migdałów
150 gr cukru
4 jaja
1 łyżka startej skórki z cytryny
Jabłka karmelizowane:
2 jabłka pokrojone w kostkę
60 gr cukru
1 łyżka Margaryny sojowej OraSì
2 łyżki soku z cytryny
Margaryna sojowa OraSì
Skrobia kukurydziana
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować Napój Ryżowy z ryżem i skórką z cytryny, gotować na małym ogniu przez około 40 minut, do momonetu, gdy płyn w większej części odparuje. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać pozostałe składniki oprócz białek i 1 łyżki cukru. Wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite białka z 1 łyżką cukru.
Wlać masę do foremek wysmarowanych margaryną sojową i posypanych odrobiną skrobi kukurydzianej. Piec w temperaturze 150°C przez 35 minut.
Karmelizowane jabłka: obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla z margaryną sojową, cukrem i sokiem z cytryny. Karmelizować jabłka przez 5 minut.
Babeczki podawać z karmelizowanymi jabłkami.