• Bazy czekoladowe

Wiele cywilizacji prekolumbijskich opierało swoją gospodarkę na uprawie kakao; wśród nich jednym z najbardziej zasobnych i zaawansowanych rolniczo był lud Aymara - dzięki temu byli największymi producentami kakao w rejonie jeziora Titicaca. Dziś, podobnie jak dawniej, nazwa Aymara jest synonimem bogactwa pierwotnego, najcenniejszego kakao z ciepłego klimatu Ameryki Południowej. Martini Linea Gelato zwraca szczególną uwagę na kakao i czekoladę Aymara. Przy wyborze surowców najistotniejszy staje się kakaowiec pozyskiwany bezpośrednio z kraju pochodzenia. Wykorzystanie najnowszej technologii, jak i właściwe przetwarzanie tego cennego surowca, pozwala uzyskać doskonałe cechy i właściwości organoleptyczne, które zapewniają czekoladzie najwyższą jakość. Czekolada stała się kluczowym elementem w stworzeniu bazy czekoladowej w proszku z której otrzymujemy pyszne lody o różnych wariantach smakowych.